Kdramas vs Hollywood

by Bokaloka 11/02/2020
Kdramas vs Hollywood

Τι πρωτότυπο έχουν τα kdramas και σε τι διαφέρουν από τις σειρές που προβάλλονται από Αμερική ή Ευρώπη; Δείτε την άποψη της αρθρογράφου μας Σωτηρίας για το συγκεκριμένο θέμα. στο πρώτο της άρθρο.

Οι κορεάτικες σειρές, γνωστές ως kdramas έχουν σαγηνέψει ολόκληρη την Ασία και τώρα πια και τη Δύση.

Πρόκειται για σειρές με ποικίλες θεματογραφίες , με ιστορίες αγάπης και εκδίκησης, θρίλερ και μυστηρίου, καθώς και ιστορικές σειρές με βασιλιάδες και πρίγκιπες σε μία εποχή όπου χρησιμοποιούνταν ακόμα, η κινέζικη γραφή. Το πιο ενδιαφέρον και σημαντικό με τα kdramas, πέρα από τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται, φαίνεται να είναι οι χαρακτήρες του.

Άλλοτε άτομα απλά, άλλοτε βασιλικά και προύχοντες. Άνθρωποι που μάχονται για την ηθική και τιμή τους σε έναν κόσμο που συνεχώς τους απορρίπτει. Οι ήρωες και οι ηρωίδες αυτοί, έρχονται αντιμέτωποι με θέματα όπως η αγάπη, η φιλία, η οικογένεια, το κοινωνικό σύστημα στο οποίο κινούνται και το οποίο τους απογοητεύει και τους εγκαταλείπει. Οι ιστορίες αυτές εξιστορούνται με έναν τρόπο αθώο, ουτοπικό σχεδόν.

Η επιτυχία και η εξάπλωση των kdramas έγκειται και στους ηθοποιούς της οι οποίοι είναι τρομερά καταρτισμένοι στο αντικείμενο τους. Αξίζει να σημειωθεί όμως, ότι πέρα από τους όμορφους ηθοποιούς, τη μόδα, τη προοδευτική τεχνολογία, τις εκθαμβωτικές τοποθεσίες, που απογειώνουν τα καλογραμμένα kdrama, το κατόρθωμα των σειρών αυτών έγκειται και στην αντιδιαστολή τους με το χόλιγουντ.

Όσον αφορά την εξάπλωση τους στις χώρες τις Ασίας, οι κορεάτικες σειρές προβάλουν ασιάτες, κυρίως κορεάτες οι οποίοι εμφανίζονται πολύπλοκοι, πολυπόθητοι, κακοί και καλοί, εχθροί, κακοποιοί αλλά και με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με τις χολιγουντιανές αμερικάνικες σειρές με πρωταγωνιστές συγκεκριμένων πρoτύπων που αντιπροσώπευαν και αντιπροσωπεύουν μια κουλτούρα διαφορετική, ξένη και ανοίκεια προς τον καθημερινό ασιάτη πολίτη. Οι ασιατικοί πληθυσμοί οι οποίοι σπάνια αντιλαμβάνονταν τους εαυτούς τους, τις κουλτούρες τους, τους προβληματισμούς τους σε αμερικάνικες σειρές, είδαν άτομα που τους έμοιαζαν, που δρούσαν με τρόπους οικείους και γνωστούς.

Οι κορεατικές σειρές είναι ενδιαφέρουσες και διαφορετικές. Αξίζουν τη θέαση τους και τα μηνύματα τα οποία με κόπο και καλοτεχνία μας μοιράζονται και βρίσκουν απήχηση και σε global fans εκτός της Ασίας.

Άρθρο από Σωτηρία Βλαχάκη