Street food με άρωμα Κορέας

by Bokaloka 02/05/2020
Street food με άρωμα Κορέας

Πεινάτε ή μήπως θα θέλατε να βρίσκεστε στην Κορέα; Πάρτε γεύση από κορεάτικο street food.

Ας ξεκινήσουμε με κάποια βασικά για το Street Food στην Κορέα:

Είναι κομμάτι αναπόσπαστο της κορεάτικης κουλτούρας και σε κάποιους έγινε γνωστό μέσα από τα kdramas. Στα περισσότερα kdramas σίγουρα θα συναντήσουμε μία σκηνή όπου ο πρωταγωνιστής ή πρωταγωνίστρια θα φάει Teokbokki, Βungeoppang ή Eomuk, το οποίο θα του το δώσει ένας ajusshi ή μία ajumma.

Η ιστορία του street food στην Κορέα αρχίζει από πολύ παλιά, από το 1300 και κυρίως στη δυναστεία Joseon, αλλά και στον εμφύλιο πόλεμο της Κορέας, όπου αποτελούσε πηγή εφοδιασμού για πρόσφυγες και στρατιώτες με ιδιαίτερη ανάπτυξη την δεκαετία του 60.

Μέχρι το 1960 στους δρόμους πωλούνταν jinppang και hoppang (ψωμάκια ατμού γεμισμένα με κόκκινο φασόλι και λαχανικά αντίστοιχα) το οποία λέγεται ότι εντάχθηκαν στην κορεάτικη κουλτούρα φαγητού γύρω στο 1800 από τους Ιάπωνες, οι οποίοι αντίστοιχα τα είχαν δανειστεί από τους Κινέζους. Από το 1970 και μετά προστέθηκαν και άλλα φαγητά, ανάμεσα σε αυτά και τα γνωστά σε όλους tteokbokki και gimbap, και επιρροές από διάφορες περιοχές της Κορέας, όπως Itaewon και Jongno.

Κάτι που ίσως να μη γνωρίζεται είναι ότι ανάλογα με την εποχή τα διάφορα φαγητά που προσφέρονται διαφέρουν, για παράδειγμα το καλοκαίρι προσφέρονται συνήθως παγωτά, γρανίτες και χυμούς. Όλα αυτά θα τα δούμε αναλυτικά παρακάτω.

Το street food, που είναι γνωστό και ως moving restaurant καμιά φορά, μπορεί να πωλείται σε καντίνα, από ποδήλατο και Pojangmacha (σκηνή/τέντα στο δρόμο όπου μέσα υπάρχουν τραπεζάκια και καρέκλες).

Οι πιο γνωστές περιοχές για το Street Food τους στη Σεούλ είναι:

1. Myeong-dong, κάτι σαν το σύνταγμα της Κορέας
2. Noryangjin, αγαπητή περιοχή από την νεολαία
3. Namdaemun Market, μία από τις πιο παλιές αγορές της Κορέας, φανταστείτε κάτι σαν το μοναστηράκι
4. Gwangjang Market, γνωστή περιοχή για την γαστρονομική της ποικιλία και το καλύτερο gimbap.
5. Bamdokkaebi Night Market της Σεούλ, όπου διοργανώνονται και πολλά φεστιβάλ και φοιτητικές εκδηλώσεις

Για πιο εξωτικές γεύσεις του street food, με στοιχεία άλλων ασιατικών κουζινών, όπως ιαπωνικής, βιετναμέζικης και ινδονησιακής, θα πρέπει να επισκεφτεί κάποιος το Kkangtong Market στο Busan!

1. Tteokbokki

Tteokbokki


Είναι ένα rice cake τηγανισμένο συνήθως με κόκκινη σάλτσα τσίλι (ωστόσο μπορείς να ζητήσεις να μην είναι καυτερό) που πολλές φορές σερβίρεται με αυγό και φρέσκο κρεμμύδι.

2. Kimbap

Kimbap


Στη ουσία είναι ένα ρολάκι τυλιγμένο από φύκι με ρύζι (καρυκευμένο από κάρι κάποιες φορές), λαχανικά (κυρίως αγγούρι και καρότο), ψάρι (π.χ. καβούρι) ή κρέας (π.χ κιμά), ιδιαίτερα νόστιμο και γευστικό.

3. Bungeoppang

Bungeoppang


Με καταγωγή από την Ιαπωνία (στην Ιαπωνία είναι γνωστό ως Taiyaki), αποτελεί ένα ψωμάκι σε σχήμα ψαριού γεμιστό της περισσότερες φορές με γλυκό κόκκινο φασόλι, ή και με άλλο υλικά (π.χ διάφορα λαχανικά ακόμα και παγωτό) και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές το χειμώνα.

4. Eomuk

Eomuk


Σερβίρεται σε καλαμάκι, και είναι φτιαγμένο από αλεύρι και ψάρι, και για αυτό το λόγο είναι γνωστό και ως fishcake. Και αυτό από την Ιαπωνία ως Udon αλλά δεν είναι μόνο fishcake, για παράδειγμα μπορεί να είναι tofu. Όπως είπαμε και πριν το καλύτερο βρίσκεται στο Busan.

5. Gyeran-ppang

Gyeran-ppang


Το Gyeran-ppang (egg bread) είναι στην ουσία μία ζύμη σαν τα pancakes που μοιάζει με ψωμί και μέσα έχει ολόκληρο αυγό. 'Έχει γλυκιά και πικάντικη γεύση και προτιμάται τον χειμώνα.

6. Jajangmyeon

Jajangmyeon


Tα Jajangmyeon, τα έχουμε συναντήσει άπειρες φορές στα kdramas και έχουμε πεινάσει, είναι noodles με σάλτσα από κόκκινο φασόλι μέσα στην οποία υπάρχει κρέας ή θαλασσινά και λαχανικά! Σερβίρονται στα Pojangmacha της περισσότερες φορές, και συνοδεύονται από πίκλες από ραπανάκι και kimchi. Αν και η εμφάνιση δε λέει πολλά είναι ιδιαίτερα γευστικά. Στην Κορέα υπάρχει μία μέρα ή “Black Day” στην οποία μαζεύονται οι ελεύθεροι ή όσοι δεν γιόρτασαν του Αγίου Βαλεντίνου και την White Day και τρώνε Jajangmyeon.

7. Patbingsu

Patbingsu


Μπήκαμε και στα πιο καλοκαιρινά! Μαζί με το cone ice cream είναι από τις πιο γνωστές γλυκιές απολαύσεις στην Κορέα! Κάποιοι λένε ότι έχει το Patbingsu (shaved ice) έχει καταγωγή από την Μαλαισία, άλλη από την Κίνα και άλλοι από την δυναστεία Joseon της Κορέας. Το παραδοσιακό σερβίρεται με γλυκό κόκκινο φασόλι ενώ τώρα πια μπορείς να το βρεις και με γαρνιτούρες από φρούτα, macha, σοκολάτα, μικρές μπάλες παγωτού και γρανίτας.
Το καλοκαίρι μπορείς να βρεις και φρεσκοστυμμένους χυμούς καθώς και φρουτοσαλάτες.

Δείτε περισσότερα και στο παρακάτω βίντεο:



Και κάπου εδώ τελείωσε το ταξίδι μας στην Κορέα για σήμερα! Ελπίζουμε να σας άρεσε το αρθράκι μας!